De septic tank en de dode kip

Veel vragen aan de IBAhelpdesk gaan over de septic tank en dat levert soms mooie verhalen op, een fragment:

 

Goedemiddag, met de IBAhelpdesk.

 

Ja, hallo. Ik heb laatst gebeld over problemen met onze septic tank. Het water wou toen niet weg en alles stonk verschrikkelijk in en om het huis.

 

Bedoeld u ons gesprek van vier dagen geleden?

 

Ja, over de tank waar de laatste vijf jaar geen slib meer was uitgehaald. Nou, hij zat helemaal vol. Ze hebben alle drie de kamers leeggehaald.  Daarna hebben ze  alle leidingen nog even doorgespoten.

Maar het stinkt nog steeds in huis. Nou heb ik weleens gehoord dat je een dode kip in de septic tank moet gooien om hem weer te laten werken. Klopt dat?

 

Het verhaal van de dode kip in de septic tank is een onzin verhaal, een broodje aap, zeggen ze ook weleens. Het zou de vergisting in de tank op gang helpen, maar bij de Nederlandse bodemtemperaturen vindt er in de septic tank geen vergisting plaats.

Het stankprobleem wat u nu heeft kan een paar oorzaken hebben, bijvoorbeeld dat sifons leeg zijn gezogen of dat inlaatpijp van de septic tank, als die er is, is los geraakt door de werkzaamheden.

De grond rond de septic tank kan het nog even stinken omdat daar natuurlijk afvalwater in is gelekt.

 

Oh, wat ben ik blij dat u dat zegt. Dan gaan we daar naar kijken.

We hadden namelijk al een dode kip in de septic tank gedaan. Ik was alleen bang dat het bleef stinken omdat ik hem eerst had moeten ontdooien!

 

 

 

Geert Bril