In zijn column ‘Fairtrade-fopperij’ van 23 oktober in de Volkskrant, stelt Teun van de Keuken het merk ‘Fair Trade Original’ aan de kaak. Het bedrijf misleidt consumenten door in naamgeving en teksten, op website en producten, de suggestie te wekken dat het Fair Trade is. Niets is minder waar. In de IBA-wereld komen, helaas, ook dergelijke praktijken voor. Leest u maar even mee..
Hieronder leest u waarom ‘ze’ het doen en wat je kunt doen om niet misleid te worden.
Waarom doen ‘ze’ het?
Deze bedrijven doen voorkomen dat een gecertificeerde put of tank hetzelfde is als een gecertificeerde minizuivering. Waarom? Omdat ze graag verkopen.
Ze weten twee dingen heel zeker:
– u zoekt een goedkope, zo niet, de goedkoopste oplossing..
(een gecertificeerde put of tank nog steeds veel goedkoper dan een echte (geteste) minizuivering)
– ..en zij willen u graag iets verkopen.
Voor u het weet, heeft u een tank of put die u zelf in de grond mag graven, waarvan u niet weet of dit een voldoende oplossing is voor uw situatie. Soms is de tank van zulk slap materiaal dat deze aan alle kanten verstevigd in de grond moet worden geplaatst om heel te blijven. Met alle extra kosten van dien.
Een put of tank moet natuurlijk goedgekeurd zijn (NEN, EN, Kiwa) zodat je weet dat hij berekend is op zijn taak. Net zoals een IBA-systeem berekend moet zijn op zijn werking als (mini)zuivering.
Deze laatste testen zijn duur en nemen veel tijd in beslag (soms bijna een jaar). De uitkomsten van deze testen moeten op de minizuivering kenbaar worden gemaakt met een sticker én een kopie van het certificaat (eigenlijk de CE-markering) moet opgenomen zijn in de handleiding bij het systeem. In de handleiding zit ook een verklaring van de fabrikant dat het geleverde product overeenkomt met, of in dezelfde range zit als, het geteste systeem. De zogenaamde conformiteitsverklaring. Dat is duidelijk en logisch.
Hoe doen ‘ze’ dat
Door net te doen alsof de certificaten voor een tank, een put, kuststofbuizen en -bochten die gebruikt zijn voor het maken van de IBA ook gelden voor het hele zuiveringssysteem.
‘Ja, hoor. Alles is gecertificeerd.’
Maar ja, een gecertificeerde autogordel maakt nog niet dat de hele auto RDW goedgekeurd is.
Op de website, in folders en in de handleiding schrijven sommige bedrijven grote stukken over wat de certifcering, of beter, de CE markering inhoudt. Als consument ga je dan denken dat je helemaal prima zit. Het bedrijf laat immers zien dat ze goed weten wat er allemaal bij komt kijken. Je gaat dan denken, als consument, dat zij ook hun systeem hebben laten testen. Maar niets is minder waar!
Want, ga je op zoek naar de CE-markeringsverklaring van de minizuivering, dan is dat nergens te vinden, niet op de minizuivering, niet in de handleiding, niet in de folder en niet op de website.
Dat is natuurlijk raar. Een bewijs dat laat zien hoe goed je zuivering presteert en dat zoveel geld heeft gekost, dat toon je toch met (gepaste) trots.
Waarom komen ze ermee weg?
Een nieuwe IBA koop je minder vaak dan bijvoorbeeld een nieuwe auto.
Daarom weten mensen van een IBA en de regelgeving hieromtrent nog minder dan wat er onder de motorkap van een auto gebeurd. Dat maakt mensen kwetsbaar voor bedrijven die aan ‘fopperij’ doen.
Daar komt bij dat een IBA-systeem onder de grond wordt geplaatst en een auto voor de deur staat.
‘Sneu geld voor in de grond’. Ik hoor het mensen wel eens zeggen. Maar…. veel problemen zijn te voorkomen als je beseft dat in dit geval ‘goedkoop vaak duurkoop is’.
Een paar voorbeelden van verkeerde bezuinigingen:
– gaan voor goedkoop: het ‘systeem’ werkt niet of nauwelijks als minizuivering of septic tank.
Het is niet als zodanig getest dus is het eigenlijk ook niet verbazingwekkend dat het niet werkt.
– verkeerde plaatsing, waardoor de zuivering niet goed werkt of kan werken.
Om op extra techniek en stroom te besparen moeten systemen goed waterpas in de grond worden geplaatst, zodat ze altijd waterpas blijven staan, jaar in, jaar uit. Bezuinigen op de aanleg kan grote gevolgen hebben.
– onderhoud: Geen of onvoldoende (lees: goedkoop) onderhoud heeft niet alleen gevolgen voor de goede werking van het systeem. Het is ook funest voor de levensduur van de minizuivering en de onderdelen. Lees mijn blog ‘Onderhoud of geen onderhoud’, zelfs gemeenten en waterschappen maken deze fout!
– niet kopen bij de leverancier zelf. Kopen bij de leverancier zelf is de beste garantie voor een goede en betrouwbare oplossing. Laat deze partij de plaatsing verzorgen en sluit een onderhoudscontract bij hen af, minimaal voor de eerste paar jaren. De beste garantie voor succes.
Een handige check: ‘Als de partij waarvan de septic tank of minizuivering wordt gekocht NIET ook de plaatsing en het onderhoud wil doen, bedenk je dan tweemaal.’
Met goedkeuring van gemeente of waterschap mag je een eigen zuiveringsoplossing maken.
In de wet staat dat de gemeente of het waterschap, kortom het bevoegd gezag, mag afwijken.
Daarvoor moet je wel vóóraf toestemming hebben gekregen om deze zelf ontworpen of afwijkende zuivering te mogen plaatsen.
Het is moeilijk om te kunnen inschatten of een, op papier uitgedachte, zuivering ook zo gaat werken zoals verwacht, daarom wordt er meestal geen toestemming voor gegeven.
Geert Bril