Onderhoud of geen onderhoud?

Een IBA systeem kun je heel goed vergelijken met een auto of een  cv ketel. 

Deze apparaten moeten eigenlijk altijd werken wanneer jij wilt dat ze het doen. Ze kosten allebei behoorlijk veel geld en ze hebben onderhoud nodig om goed te blijven functioneren.

Maar hoe ga je het onderhoud aanpakken.

 

Preventief  onderhoud

Net als bij een CV-ketel kun je er voor kiezen om het onderhoudsschema van de leverancier te volgen. Veel particulieren en bijna alle verhuurders hebben daarom voor hun CV-ketels een abonnement voor de jaarlijkse schoonmaak inclusief onderhoud. Zo loop je het minste risico om ’s winters in de kou te zitten.

 

‘Laissez faire’ onderhoud

Anderen denken zolang hij het doet is het prima en als de ketel  stuk gaat zien we wel weer. Je laat het op zijn beloop (laissez faire). Je neemt dan op de koop toe dat je in de kou kunt komen te zitten en je hoopt dan dat de reparatie en eventuele vervanging, van de ketel als geheel of een onderdeel, minder kosten dan de onderhoudsbeurten in de tussenliggende jaren. Daarmee kies je wel overwogen voor een periode van overlast als het apparaat stuk gaat.

 

Als je deze mogelijkheden over het onderhoud van IBA-systemen legt, valt op dat veel particuliere net als gemeentelijke eigenaren het ‘laissez faire’ onderhoud aanhangen.

Iedereen is natuurlijk vrij om te kiezen geen onderhoud te plegen. Het is misschien niet goed voor het milieu als er wat stuk gaat maar de stank en de andere overlast heb je zelf over je afgeroepen.  Anders is het, als je door andermans onderhoudskeuze overlast hebt en in de stank en rommel zit. Dat is zuur.

 

Het is misschien een onderzoekje waard. Om er achter te komen welke type onderhoud het meest wenselijk, het meest duurzaam en goedkoopste is?

Geert Bril